Skip to toolbar

Denkend aan de Bodhi Retreat ~ Amida School Podcast 90: 2 oktober 2020 (Transcri

Site-Wide Activity Forums Shrine Room Non-English teachings and translations Denkend aan de Bodhi Retreat ~ Amida School Podcast 90: 2 oktober 2020 (Transcri

Viewing 0 reply threads
 • Author
  Posts
  • #3948
   Vajrapala Moerman
   Participant

   De tijd is aangebroken dat we beginnen na te denken over de Bodhi Retreat. De Bodhi Retreat is een retraite, een bijeenkomst van de Sangha in december rond de tijd van 8 december, de Bodhi Dag, wanneer we de verlichting van Shakyamuni Boeddha vieren. Het boeddhisme komt voort uit die verlichting. Dit is dus een cruciale datum.

   Traditioneel hebben we in het verleden de retraite gehouden in de eerste 8 dagen van december; en volgens de traditie symboliseert deze acht-daagse periode de ascetische beoefening die de Boeddha doormaakte in zijn zoektocht naar het ontwaken, met als hoogtepunt de 8e met het ontwaken zelf.

   Dit jaar hebben we besloten tot een iets andere procedure. We beginnen de retraite op de 8e. Het zal doorgaan van de 8e tot en met de 13e. Dit is om te symboliseren, dat in deze Sangha, waar we ons in de eerste plaats mee bezig houden, datgene is wat uit de verlichting van Shakyamuni voortvloeit, in plaats van met de manier waarop we er zullen komen. De geest van het zuiverlandboeddhisme is zo. Het begint met een grote dankbaarheid voor de Dharma die door de verlichting van Shakyamuni in de wereld is gekomen. We streven niet zelf naar wat hij bereikt heeft: elk leven is uniek, elkeen is anders, elkeen ontvangt de genade van de Boeddha’s op een andere manier. Als één of meerdere van ons verlicht worden, dan zal dat gebeuren door die genade en door de rijping van dat wat we zijn. In de tussentijd beoefenen we de Dharma. We ontvangen de overdracht en gaan door met het werk van Shakyamuni. We doen, wat de Boeddha is begonnen.

   Dus, deze retraite zal een samenkomst zijn van de Sangha, van vele verschillende leden van de Sangha, die elk iets aanbieden: sommigen zullen de diensten leiden, sommigen zullen oefensessies leiden, sommigen zullen lezingen geven, sommigen zullen seminars faciliteren over onderwerpen die relevant zijn voor onze studie van de Dharma.

   Dus, dit is een samenkomst. Iedereen is uitgenodigd, of je nu lid bent van de Amida Sangha of niet. Iedereen die wil komen is welkom om deel te nemen aan de retraite en aangezien dit jaar, noodgedwongen, alles online zal worden gedaan, zal het mogelijk zijn voor mensen om deel te nemen aan de retraite vanuit vele hoeken van de wereld; en dat zou het een bijzondere rijkdom moeten geven. Dus, ook al zijn het moeilijke tijden, er zijn enkele positieve kanten aan verbonden. We zullen profiteren van het feit dat we ‘s morgens een Dharmagesprek kunnen voeren met iemand uit het Oosten en ‘s avonds met iemand uit het Westen; en dit zal helpen om de hele Sangha bij elkaar te brengen.

   De Amida Sangha is verspreid over vele landen, en met de komst van het coronavirus hebben we een uitbreiding van de Sangha gehad door de komst van nieuwe mensen, meestal via het zoom medium. Natuurlijk zijn sommige van de meer gevestigde leden niet echt gewend aan deze nieuwe manier van doen, maar ik hoop dat de retraite iedereen bij elkaar zal brengen: de gevestigde en de nieuwe, die uit het Westen, die uit het Oosten, die uit het Noorden en het Zuiden. We zullen allemaal samenkomen om de verlichting van Shakyamuni te vieren en die geest naar de toekomst te dragen, ten behoeve van de toekomstige generaties.

   Namo Amida Bu     Dank u wel.

   Dharmavidya       David

   Geplaatst door Tineke Osterloh op 2 oktober 2020 en vertaald in het Nederlands door Vajrapala

Viewing 0 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.